Ana Sayfa / Yeni Un Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Hasada Doğru Türkiye ve Dünya’da Buğday Konferansı

Hasada Doğru Türkiye ve Dünya’da Buğday Konferansı

Hasada Doğru Türkiye ve Dünya’da Buğday” konferansı 14-15 Mayıs 2014 tarihlerinde Hotel Ankara’da yapıldı.Ege Bölgesi 2014 yılı Hasat beklentileri Yeni Un San ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Hoşer tarafından yapıldı.



Hoşer,"Bölgedeki Un Sanayicileri ve Tüccarlarla Yaptığı Görüşmeler SonucundaDenizli bölgesinde 2013 yılında 454.637 dekar ekili alan olduğu fakat bu yıl bu rakamın yaklaşık % 15 azaldığı verimin ise %25 civarında düşeceğini, Söke Ovasında iklimsel olarak bir sıkıntı yaşanmadığı ancak buğday ekili alanın geçen yıllara göre yarıya düşeceğini beklediklerini belirtti. Rekoltenin yüksek miktarda düşüş göstermesine neden olarak pamuk fiyatlarının yüksek olması ve çiftçilerin buğday yerine pamuğu tercih etmesini gösterdi. 



Manisa ve civarında son 10 yılda ağırlıklı olarak mısır ve buğday ekimi gerçekleşirken, bu yıl pamuk ekiminin artmasıyla buğday ve mısır ekili alanlarında azalma görüldüğü belirterek, Afyon civarında yağışların iyi gittiği fakat doğu kesiminde ekili alanlarda sıkıntı yaşandığı ve Afyon ili ve çevresinde %25 civarında rekolte kaybı beklendiğini belirtti. Son olarak İzmir'de buğday ekili alanların geçen yıllara göre yarı yarıya azaldığını gözlemlediklerini belirtti. Ayrıca Menemen, Foça ve Bergama tarafında pamuktan sonra ikinci ürün olan buğdayın yerini mısır aldığını belirterek, ekili alanlardaki azalmanın nedeni diğer illerde olduğu gibi pamuk ekili alanlarının artışında yükselme gözlemlediğini söyledi.